«Είναι γελασμένοι!»

Ο Λούμπος Μίχελ μιλά στη FORZA για όλους και για όλα, χωρίς περιστροφές, και ανοίγει τα χαρτιά του
Είναι στη Θεσσαλονίκη σχεδόν ενάμιση χρόνο και σ΄ αυτό το διάστημα, δεν τον ακούσαμε σχεδόν ποτέ, με εξαίρεση μία – δύο τυπικές συνεντεύξεις τύπου.Ο Λούμπος Μίχελ, πρώην top class διαιτητής, με παραγοντική εμπειρία χρόνων στη Σαχτάρ, είναι ο άνθρωπος, που ως αθλητικός διευθυντής, συντονίζει τον σχεδιασμό της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Έκανε την… έκπληξη, δέχτηκε να μας μιλήσει και να δώσει, μέσω της FORZA, το στίγμα του κι απάντησε σε ΟΛΑ.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά…
Είναι πρόσφατη η κατάκτηση του Κυπέλλου. Τώρα που τελείωσαν όλα, τι έχει μείνει στο μυαλό σας;
«Όταν ήρθα δεν το περίμενα, ότι ο ΠΑΟΚ έχει τόσο κόσμο, σε όλο τον κόσμο! Ακόμη και στα φιλικά του καλοκαιριού ή στην Γερμανία με τη Σάλκε. Είναι μεγάλη ευθύνη για μας, πρέπει να δουλέψουμε για να φέρουμε τίτλους. Είμαι περήφανος, η ομάδα έδειξε χαρακτήρα όλη τη σεζόν, αν και υπήρχαν και περίοδοι με όχι καλά αποτελέσματα, και πήραμε το Κύπελλο».
Έχετε ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο με την υποδοχή στον Λευκό Πύργο;
«Στην Σαχτάρ πήραμε έξι πρωταθλήματα, κύπελλα, αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Οι παίκτες στο λεωφορείο ρωτούσαν αν στις 4 το πρωί θα έχει ακόμη κόσμο. Σοκαρίστηκα θετικά, μ΄ αυτό που είδα. Είναι από τις στιγμές, που σου δίνουν ενέργεια. Ο κόσμος αξίζει πολλά πράγματα, είναι μοναδικός. Μπορώ να τον συγκρίνω με τους οπαδούς της Λίβερπουλ ή της Ρέιντζερς, με την αφοσίωση, που δείχνουν στην ομάδα τους και το πάθος με το οποίο την αγαπούν».
Ο ΠΑΟΚ είχε 14 χρόνια να κερδίσει έναν τίτλο. Σας φαίνεται φυσιολογικό;
«Τώρα κατάλαβα, ότι πρέπει να παλέψουμε με πολλούς σ’ αυτή τη χώρα! Είμαστε εχθρός. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Αλλά ξέρετε κάτι; Ο Σαββίδης σα χαρακτήρας, είναι μαχητής, δεν τα παρατάει ποτέ. Οι δυσκολίες τον χαλυβδώνουν, τον κάνουν πιο δυνατό. Αν νομίζουν ότι με τον μηντιακό πόλεμο θα μας κάμψουν, είναι γελασμένοι. Στο dna του ΠΑΟΚ υπάρχει δύναμη».

Τι σας αρέσει σ΄ αυτή την ομάδα;
«Το ότι είμαστε ομάδα! Στην αρχή της σεζόν είχαμε καλούς παίκτες, αλλά δεν ήμασταν ομάδα. Αυτό ήταν πρόβλημα. Έχει αλλάξει η κατάσταση. Πριν το Κύπελλο κάναμε μπάρμπεκιου με τους παίκτες, τις οικογένειές τους, υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις, τα παιδιά τους πηγαίνουν στα ίδια σχολεία. Νιώθω ότι εδώ δεν υπάρχουν ζηλιάρηδες. Είδα στον Βόλο αναπληρωματικούς να τρέχουν να πανηγυρίσουν με τον Ενρίκε, που έβαλε το γκολ. Αυτό είναι ομάδα».
Και τι δε σας αρέσει;
«Όταν υπογράφουμε παίκτες, προσπαθούμε εκτός από την ποιότητα, να βρούμε και χαρακτήρες. Στην αρχή αυτό, που δεν μου άρεσε, ήταν το ότι υπήρχαν γκρουπ στην ομάδα. Έλληνες, ξένοι κ.λπ. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν. Τώρα δεν υπάρχουν αρνητικά. Ευτυχώς κάποιοι παίκτες, δεν είναι πλέον μαζί μας».
Έχετε αρκετές επαφές στο διεθνές ποδόσφαιρο. Τι γνώμη έχουν για τον ΠΑΟΚ;
«Ο καθένας χτίζει το ίματζ και την ιστορία του. Περάσαμε τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ήταν θετικό βήμα, ο ΠΑΟΚ είναι σήμερα ένα μέσο ευρωπαϊκό κλαμπ. Ο στόχος είναι να εξελιχτούμε περισσότερο, να φτάσουμε ακόμη πιο μακριά στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι το επόμενο βήμα. Μιλάμε ρεαλιστικά. Έχουμε πιθανότητες για το Τσάμπιονς Λιγκ, έχουμε την ποιότητα, αλλά στα πλέι οφ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, υπάρχουν ομάδες με δεκαπλάσια μπάτζετ. Ήμουν διαιτητής σ΄ αυτό το επίπεδο, ξέρω την δύναμή τους».
Τι σχέδια έχετε για την ανάπτυξη της ομάδας;
«Σ’ αυτή τη φάση, μετράει η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Πέρσι κάναμε αρκετές μεταγραφές, η ομάδα δεν είχε την ποιότητα, που ήθελε και ο ιδιοκτήτης. Μιλήσαμε με τον Βλάνταν, ξέρουμε τι θέλει η ομάδα. Θέλουμε 2-3 πολύ ποιοτικούς παίκτες. Όπως ο Πρίγιοβιτς ή ο Ενρίκε. Η ομάδα είναι καλή. Είδατε ότι στον τελικό, την διαφορά την έκαναν οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Του ΠΑΟΚ έδωσαν ποιότητα. Από την ΑΕΚ, όταν βγήκε ο Πατίτο, χάρηκα».
Σε σχέση με τον ΠΑΟΚ που βρήκατε πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο, τι είναι διαφορετικό σήμερα;
«Έχουμε προπονητή, που συνεννοείται με τους παίκτες, έπαιξε εδώ και καταλαβαίνει την φιλοσοφία του ΠΑΟΚ, τη σημασία των αγώνων… Ο Βλάνταν εξηγεί πράγματα και σε μένα. Όπως για παράδειγμα γιατί υπάρχει η κόντρα με τη Λάρισα, εδώ και 30 χρόνια. Ο Βλάνταν ξέρει τον ΠΑΟΚ. Μεταφέρει τη φιλοσοφία του κλαμπ στους παίκτες. Είναι πετυχημένος. Βέβαια, τη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ, την περνά στους παίκτες και ο κόσμος. Ο Λευκός Πύργος ήταν εμπειρία για όλους. Στην αρχή το πρόβλημά μας ήταν τα λεγόμενα μικρά ματς, τα μεγάλα τα κερδίζαμε. Μικρά, εννοώ με την Ξάνθη, τη Βέροια… Έγινε ένα μήτινγκ με τους οπαδούς, στους παίκτες έγινε ξεκάθαρο τι είναι ΠΑΟΚ. Εδώ πρέπει να κερδίζεις πάντα».
Τι σχέδια έχετε για τον Βλάνταν Ίβιτς; Θα του κάνετε ένα νέο συμβόλαιο;
«Έχει πολλά να δώσει. Ήταν ένα ρίσκο πέρσι η επιλογή του, αλλά έδειξε την ποιότητά του. Κοουτσάρει ήρεμα, ελέγχει τον εαυτό του, είναι συγκεντρωμένος, μου αρέσει. Σαν παίκτης, ήταν ένας δημιουργικός επιθετικός ποδοσφαιριστής. Έτσι θέλει και τους παίκτες του. Σε ότι αφορά το συμβόλαιο, ο Βλάνταν έχει συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια. Θα μιλήσουμε οι τρεις μας, με τον ιδιοκτήτη, για άλλους όρους. Η απόφαση δεν είναι αποκλειστικά δική μου».
Ποια είναι η μεταγραφική πολιτική του για τη νέα σεζόν; Τι είδους παίκτες θέλετε να πάρετε;
«Έχουμε παίκτες για να παίξουμε δημιουργικό ποδόσφαιρο και θέλουμε να αποκτήσουμε κι άλλους. Όλα είναι υπόθεση χρημάτων. Με 7-8 εκατομμύρια φέρνεις ότι θέλεις. Το θέμα είναι να ψάχνεις να βρεις καλούς παίκτες, είτε ελεύθερους, είτε παίκτες, που δεν είναι ευχαριστημένοι στις ομάδες τους. Έτσι πήραμε τον Κάνιας. Είχε συμβόλαιο στην Εσπανιόλ, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος. Το μάθαμε και τον φέραμε τσάμπα. Για τον Πρίγιοβιτς, μάθαμε ότι ήθελε να φύγει από τη Λέγκια, ήθελε ένα βήμα παραπάνω, ένα καλύτερο κλαμπ κι ένα καλύτερο συμβόλαιο. Σε 2-3 μέρες έγινε η μεταγραφή! Ήταν έτοιμος να έρθει».
Πέρσι κλείσατε 2-3 παίκτες τέτοια εποχή. Συμβαίνει και φέτος αυτό;
«Πέρσι υπήρχε λίγο πανικός, είχαμε πολλούς τραυματισμούς, ήμασταν χαρούμενοι που τελειώσαμε τα πλέι οφ. Θέλαμε να πάρουμε παίκτες γρήγορα. Τώρα είναι αλλιώς. Τώρα έχουμε 15-16 παίκτες ποιοτικούς, τώρα δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε δύο τρεις πολύ καλούς παίκτες. Το θέμα είναι και πόσοι θα φύγουν. Πέρσι είχαμε πολλούς. Το να δώσεις κάποιον δανεικό, δεν σημαίνει ότι τον διώχνεις. Εξακολουθεί να είναι δικός σου. Να δούμε αν υπάρξουν και προτάσεις. Όπως και να έχει, ο Βλάνταν θέλει 22 παίκτες συν τους τερματοφύλακες.
Ποια ήταν η καλύτερη μεταγραφή που κάνατε;
«Ο Μάτος. Ήρθε ελεύθερος, πέτυχε 8 γκολ αν και είναι δεξί μπακ. Κι ο Σάκοφ, που είναι διεθνής, ήρθε ελεύθερος. Πρέπει να κοιτάς πάντα τη σχέση αξίας – τιμής. Εδώ αυτή η σχέση ήταν εξαιρετική».
Μιλάτε για το οικονομικό. Ο κόσμος θα περίμενε, με έναν πλούσιο ιδιοκτήτη, να μην είναι σε πρώτο πλάνο αυτό.
«Ο ΠΑΟΚ έχει έναν ιδιοκτήτη, ο οποίος αγαπά φοβερά τον σύλλογο και τον υποστηρίζει με κάθε τρόπο. Έχουμε ότι θέλουμε, αλλά λειτουργούμε με βάση τη λογική. Ποτέ δεν μου είπε, κάνε ότι θέλεις, πάρε ότι θέλεις. Για κάθε μεταγραφή υπάρχει ένα report και μια έγκριση. Μπορώ να ψάχνω παίκτες με συμβόλαιο 3 εκατομμυρίων, αλλά ξέρω ότι πρέπει να κινηθώ με βάση τη λογική. Και ξέρετε κάτι; Ο κ. Σαββίδης ποτέ δεν μου είπε «όχι». Δεν μας αρνήθηκε τίποτα. Ποτέ δεν απέρριψε μεταγραφή λόγω κόστους. Συζητάμε πάντα μαζί, όπως και με τον Γιώργο, είναι κι αυτός μέλος».
Ποια ήταν η πιο δύσκολη μεταγραφή;
«Του Ματέους! Ήμασταν τόσο κοντά, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Μίλησε το χρήμα και τα λεφτά των Κινέζων ήταν πάρα πολλά. Είναι ένας παίκτης, που παίζει ως δεύτερος επιθετικός, τον θέλαμε πολύ»
Θέλετε ακόμη έναν τέτοιο παίκτη;
«Ναι, ψάχνουμε έναν τέτοιο σαν τον Ματέους. Όχι τον ίδιο τον Ματέους, γιατί πια είναι λίγο μεγάλος».
Ο κόσμος δεν θέλει να πωλούνται οι καλοί παίκτες, σε μια εποχή, που ο ΠΑΟΚ έχει έναν πλούσιο ιδιοκτήτη. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να αποδεχτούν την πώληση του Ροντρίγκεζ.
«Το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες και δεν γίνεται μόνο να αγοράζεις. Πριν 2-3 χρόνια υπήρχε μια εξαιρετική πρόταση για τον Κλάους, τώρα δεν υπάρχει. Πρέπει να πουλάς κάποιον στο πικ του. Δεν υπάρχει παίκτης, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Όταν πουλήσαμε τον Γκάρι, υπήρχε ένα πανικός. Κι όμως, παίζουμε το ίδιο ποιοτικό ποδόσφαιρο με τον Ενρίκε και τον Ουάρντα. Ήταν καλός παίκτης ο Γκάρι, αλλά όταν έμαθε τι του δίνουν στην Τουρκία, είχε ήδη φύγει με το μυαλό του. Αν τον κρατούσαμε δεν θα ήταν χαρούμενος, θα ήταν ένα πρόβλημα. Με τα λεφτά αυτά, φέραμε Ενρίκε και Πρίγιοβιτς. Η πώληση του Ροντρίγκεζ ήταν μια σωστή απόφαση».
Να περιμένουμε κι άλλη πώληση το καλοκαίρι;
«Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς κάτι τέτοιο. Οι προσφορές έρχονται συνήθως αρχές Ιουνίου. Εγώ θέλω να κρατήσω το 90% αυτής της ομάδας. Δεν είμαι της λογικής, να φύγουν 7, να έρθουν άλλοι 7. Έχουμε καλή ομάδα και θέλω να την κρατήσω. Να βρούμε ακόμη καλύτερη χημεία. Δεν έχω να σκοπό να πουλήσουμε. Αν υπάρχουν πολύ καλές προσφορές, θα δούμε».
Γνωρίζετε το ύψος του μπάτζετ για την επόμενη σεζόν;
«Αυτή δεν ήταν η κατάλληλη εποχή, γιατί είχαμε τρέξιμο με το Κύπελλο και τους πανηγυρισμούς. Θα έρθει ο ιδιοκτήτης και σύντομα θα είναι η σωστή στιγμή να καθίσουμε δύο ώρες οι τρεις μας και να τα βάλουμε κάτω, να φτιάξουμε το ρόστερ για την επόμενη σεζόν.
Η μεταγραφή του Πρίγιοβιτς ήταν μια εξαίρεση ή θα πρέπει να περιμένουμε και πιο ακριβές μεταγραφές;
«Το πιο εύκολο είναι να αγοράζεις ακριβούς παίκτες. Με 5-6 εκατομμύρια, βρίσκεις εκατοντάδες παίκτες. Όπως σας είπα, εμείς θέλουμε παίκτες αξίας».
Από τον τρόπο, που μιλάτε, φαίνεται πως διασκεδάζετε τη δουλειά στον ΠΑΟΚ. Πως αποφασίσατε να έρθετε εδώ;
«Διασκεδάζω τη δουλειά μου στον ΠΑΟΚ, τη ζωή στην Θεσσαλονίκη, στο κλαμπ. Νομίζω ότι κάποιοι εδώ δουλεύουν 50 ώρες τη μέρα. Αγαπούν υπερβολικά το κλαμπ αυτό. Ο ιδιοκτήτης είχε πάρει συστάσεις για μένα, ίσως παίζει ρόλο και το ότι μιλώ ρωσικά. Επικοινώνησε μαζί μου πριν 2-3 χρόνια, είχα συμβόλαιο στην Ουκρανία, του είπα όταν τελειώσει θα έρθω. Δεν κόψαμε την επαφή. Και ήρθα. Στην Ουκρανία με την πολιτική κατάσταση, είχαν δυσκολέψει τα πράγματα».
Τι άνθρωπος είναι ο Ιβάν Σαββίδης, τι εντύπωση έχετε γι΄ αυτόν;
«Είναι άνθρωπος που αγαπά την αλήθεια, ακόμη κι όταν αυτή πονά. Δεν του αρέσει να του λες ψέματα. Είναι δίκαιος. Η σχέση μας είναι πολύ καλή. Δουλεύει σκληρά, τα μήτινγκ μας πολλές φορές ξεκινούν τα μεσάνυχτα. Κάθε φορά, που έχουμε ένα πρόβλημα, είναι μαζί μας. Αγαπά τον ΠΑΟΚ και θέλει να βοηθήσει πραγματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι εύκολο πρότζεκτ. Αποκτάς εχθρούς. Αλλά δεν τα παρατάει ποτέ».
Τι δεν σας αρέσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Το ότι η δύναμη είναι συγκεντρωμένη σε ένα χέρι. Νιώθεις ότι είσαι ένα μεγάλο κλαμπ, που όμως δεν εισπράττει τον σεβασμό, που του αρμόζει. Αυτό δε μ΄ αρέσει»
Συχνά πυκνά γίνεστε έξαλλος κατά τη διάρκεια των αγώνων. Γιατί;
«Γιατί βλέπω αυτή την έλλειψη σεβασμού. Σαν διαιτητής, έζησα πολλά επί 25 χρόνια στα γήπεδα, και δυστυχώς γι’ αυτούς, καταλαβαίνω τι γίνεται στο χόρτο. Ξέρω ποια είναι ανθρώπινα λάθη και ποια όχι».
Ποια η γνώμη σας για την ελληνική διαιτησία;
«Υπάρχουν καλοί διαιτητές. Μερικές φορές το βλέπω ότι έχουν πολλή πίεση. Πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες για το παρελθόν. Το περσινό ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός για το Κύπελλο, ήταν το κάτι άλλο. Σε σύγκριση μ’ εκείνο το παιχνίδι, σήμερα η διαιτησία είναι πολύ καλύτερη».
Για τα όσα λέει ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ για το Κύπελλο, τι λέτε;
«Σε ότι αφορά τον τελικό, σαν πρώην διαιτητής, έχω να πω ότι υπάρχει 100% καθαρό πέναλτι πριν το γκολ. Αν υπάρχει δικαιοσύνη, ο ΠΑΟΚ θα είχε ένα πέναλτι και πιθανότατα μια νορμάλ νίκη. Στους δύο ημιτελικούς με τον Παναθηναϊκό συνολικά, οι διαιτητές πήραν περισσότερες λάθος αποφάσεις εις βάρος μας. Τον Σιδηρόπουλο τον σέβομαι και του μίλησα μετά τον τελικό. Στο πρώτο ματς στη Λεωφόρο, υπάρχει φάουλ στον Γλύκο στο πρώτο γκολ και πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Ήταν ανθρώπινα λάθη αυτά του Σιδηρόπουλου, το σέβομαι και το ξεχνώ. Στην Τούμπα, δεν είδα αυτά που λέει ο Παναθηναϊκός. Ο Χουλτ κάνει μέσα σε λίγα λεπτά, πολλές φορές το ίδιο φάουλ. Με δεύτερη κίτρινη τιμωρήθηκε η συνεχιζόμενη κακή συμπεριφορά. Υπήρξαν πολλά παιχνίδια, που ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ευχαριστημένος με τους διαιτητές. Ποτέ δεν κλάψαμε, ποτέ δεν κάναμε επικοινωνιακό πόλεμο. Η ομάδα έγινε πιο δυνατή, οι παίκτες προσαρμόστηκαν να παίζουν έτσι».
Τώρα ξεκινούν τα πλέι οφ. Τι περιμένετε;
«Ο ιδιοκτήτης δεν θέλει ποτέ να είναι 2ος. Όλοι θέλουν να είναι 1οι. Οι παίκτες ξέρουν ότι μόνο η 1η θέση είναι επιτυχία. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αυτό που ξέρω και το υπόσχομαι στον κόσμο, ότι ο ΠΑΟΚ θα μάχεται μέχρι το τελευταίο σφύριγμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Μοιράσου το άρθρο

ΑΠΟ ΠΑΟΚ Black And White