Εκεί που γράφτηκε το The End της «Εγκληματικής»...


Το SDNA με αφορμή τον αγώνα της Τούμπας γυρίζει ακριβώς δύο χρόνια πίσω. Στη μέρα που ο Παππάς έβαλε ταφόπλακα στην «Εγκληματική Οργάνωση». Ο Mad Mak, η... απασφάλιση Σαββίδη και η αρχή του τέλους...

2 Μαρτίου 2016, το ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Η αρχή του τέλους μιας... σκοτεινής εποχής που σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και στην Τούμπα γράφτηκε η πρώτη σελίδα. Και όπως λένε, καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.

Την ημέρα που έκλεινε τα 37 του χρόνια, ο Ανδρέας Παππάς καλούνταν να διευθύνει τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Εξ΄αρχής το έργο του δεν θα ήταν εύκολο, ειδικά σε μια έδρα που λατρεύει να... μισεί οτιδήποτε ερυθρόλευκο και με χωρητικότητα παραπάνω των 25.000 οπαδών.

Και εγένετο... Mad Mak

Ο ίδιος -ωστόσο- φρόντισε να στήσει τον εαυτό του με την πλάτη στον τοίχο και να βάλει "ταφόπλακα" στην διαιτητική του καριέρα, στο πιο επεισοδιακό ντέρμπι όλων των εποχών. Το ρολόι στην Τούμπα σταμάτησε στο 86ο λεπτό της αναμέτρησης, σε μια φάση με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μακ που έμελλε να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Ο Σλοβάκος «σπάει» το τεχνητό οφσάιντ, ο Καπίνο τον ανατρέπει εντός περιοχής, αλλά ο Παππάς έχει άλλη άποψη. Αντί να δείξει λευκή βούλα και να αποβάλλει τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μια στιγμή, μια απόφαση και όλα αλλάζουν...

O Σλοβάκος δέχεται δύο κάρτες για διαμαρτυρία, αποχαιρετά ειρωνικά τον Μήτσιο (σ.σ. ο επιπρόσθετος στον οποίο απευθύνθηκε ο Μακ) και όλα τελειώνουν εκεί... Δευτερόλεπτα πριν την "έκρηξη" των οπαδών του ΠΑΟΚ, ο κόσμος φωνάζει εν χορώ «Φύγετε, φύγετε», χειροκροτάει ειρωνικά και ζητάει φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού σε κάθε σφύριγμα. Η συσσωρευμένη οργή ετών αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο χορτάρι της Τούμπας που θυμίζει... πεδίο μάχης.

Ούτε βήμα πίσω!

Το βράδυ στην Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, το μυαλό είναι ακόμη "μουδιασμένο" αλλά στον ΠΑΟΚ είναι αποφασισμένοι. Ή τώρα ή ποτέ. Ο Ιβάν Σαββίδης δίνει δημοσίως το στίγμα της επόμενης ημέρας. Η οικογένεια του ΠΑΟΚ "βράζει", αδιαφορώντας για το όποιο κόστος έχει η απόφασή τους και εκείνος πιάνει απόλυτα το "σφυγμό" του κόσμου που γίνεται ένα!

Ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου απασφαλίζει! Καλεί τον Γκιρτζίκη σε παραίτηση, στέλνει... χαιρετίσματα στον Μαρινάκη, ζητάει επανάληψη του αγώνα με ξένο διαιτητή και ξεκαθαρίζει πως ο ΠΑΟΚ δεν θα «κατέβει» στην ρεβάνς με τον Ολυμπιακό.

«Δεν μπορούν να βγαίνουν τέτοιοι διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο. Εγώ απαιτώ να απομακρυνθούν όλοι οι διαιτητές που βγαίνουν σε τέτοια ματς. Ζητώ την παραίτηση του Γκιρτζίκη. Και απ’ τον κύριο Μαρινάκη, που βρίσκεται στο Λονδίνο, να φύγει.

Το παιχνίδι αυτό πρέπει να επαναληφθεί, αλλιώς εμείς δεν θα πάμε να παίξουμε στην Αθήνα. Ανεξαρτήτως τιμωρίας, εγώ την θέση μου δεν την αλλάζω. Αν έχετε προβλήματα με την συνείδησή σας και το νόμο να φύγετε. Οι ενέργειές σας οδηγούν σε καταστροφικές απώλειες... Για πόσο θα μπορούμε να υπομένουμε;

Μπροστά σε ένα γεμάτο γήπεδο με 30.000 χιλιάδες κόσμο αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται ούτε τον θεό ούτε τον διάβολο. Για πρώτη φορά στη ζωή μου παρακολουθώ όλα αυτά και ντρέπομαι που συνδέω τον εαυτό μου το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Αθήνα πρέπει να τα ακούσει αυτά. Δεν είναι μόνο Αθήνα η Ελλάδα. Τα αποφάγια της Αθήνας τα πετάνε στους υπόλοιπους. Αν έχετε τη δυνατότητα να αντιπαρατεθείτε αγωνιστικά, να πάρετε την απόφαση να συμμετέχουν στα ντέρμπι οι διεθνείς διαιτητές κι εφόσον η Ομοσπονδία δεν έχει τα χρήματα, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναλαμβάνει τα έξοδα.

Ο ΠΑΟΚ ακόμη και να μείνει μόνος θα συνεχίσει να κάνει ότι πρέπει για την διάλυση τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων... Ζητώ συγνώμη σε εκείνους που επιθυμούν την κάθαρση του ποδοσφαίρου αλλά δυστυχώς οι λεγόμενοι διαιτητές σπάνια κοιτάζονται στον καθρέφτη. Η θέση του ΠΑΟΚ δεν αλλάζει ακόμη και να μας αποβάλλουν».

"Βόμβες" από Μακ

Σταδιακά η σκόνη καταλαγιάζει. Όχι όμως για όλους και κυρίως για τον Ρόμπερτ Μακ. Η διήμερη άδεια για αποφόρτιση δεν φαντάζει αρκετή και στη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν καλά πως ο Σλοβάκος έχει κλείσει μέσα του τον κύκλο, ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάθε υπενθύμιση του περιβόητου παιχνιδιού και μια "έκρηξη" οργής. Ο Μακ δεν "μασάει" τα λόγια του και όπου σταθεί και βρεθεί στο εξωτερικό εξαπολύει μύδρους για τον Ολυμπιακό και τη διαιτησία.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε πει σε συνέντευξή του στη Σλοβακία λίγες ημέρες μετά το ντέρμπι: «Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει σε ένα δικό του πρωτάθλημα με δικό τους διαιτητή! Αυτό που συμβαίνει εδώ, δεν έχει προηγούμενο...Φυσικά και ο Ολυμπιακός έχει ποιότητα, αλλά και εξαιρετικούς παίκτες. Τροφή για σκέψη ότι σε κάθε ματς θα πάρει πέναλτι. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι στεναχωρημένοι που κερδίζουν με αυτό τον τρόπο. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός που είναι μεγάλοι ανταγωνιστές μας, μας ενθαρρύνουν γι' αυτό που μας συνέβη και που ξεπερνά όλα τα όρια. Κι αυτό είναι σημαντικό για μένα. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει και να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα. Το Κύπελλο ακυρώθηκε και δεν γνωρίζω ακόμα αν θα γίνει» και κατέληξε: «Οι οπαδοί μου έχουν σταθεί και το εκτιμώ πάρα πολύ. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πρέπει να είναι καθαρό».

Ομόφωνα... Όχι!

Με επίσημη ανακοίνωση μετά από Διοικητικό Συμβούλιο στη Μ.Ασίας, γίνεται γνωστό πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση, πλήρως εναρμονισμένη στις δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη. Ο ΠΑΟΚ δεν θα αγωνιστεί στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργου Γκιρτζίκη και όλων όσων διώκονται ποινικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και παράλληλα την αποδοχή της πρότασης για ξένους διαιτητές από τη νέα χρονιά.

Οι μέρες κυλούν, η ημερομηνία της ρεβάνς πλησιάζει και... ναι, ο ΠΑΟΚ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για το Κύπελλο Ελλάδας: Αν δεν γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για κάθαρση, οι "ασπρόμαυροι" δεν θα αγωνιστούν στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό.

Ο ορισμός Καλογερόπουλου και των υπόλοιπων διαιτητών της ρεβάνς επιβεβαιώνει στο έπακρο την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ πως στην ΕΠΟ δεν έχει αλλάξει κάτι. Όταν και εφόσον αλλάξει, θα αλλάξει στάση και ο ΠΑΟΚ, σημειώνουν παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι... μοστράρουν στους Θεσσαλονικείς το άρθρο 42 παρ. 4 του ΚΑΠ: "ομάδα που δεν εμφανίζεται να αγωνιστεί για οποιονδήποτε λόγο -εκτός από τις άλλες συνέπειες- επιβάλλεται "ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα στο οποίο θα λάβει μέρος".

726 ημέρες μετά...

Και όπως ακριβώς αναμενόταν, η καμπάνα "ήχησε" βαριά για τον ΠΑΟΚ που τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, τρία παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. 726 ημέρες όμως μετά στον ΠΑΟΚ μπορούν να υπερηφανεύονται, όχι γιατί η... επανάσταση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά γιατί αν πιστώνονται κάτι από τη νέα σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκείνοι ξέρουν πόσο "μάτωσαν"... Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ο μόνος. Πληγώθηκαν κι άλλες ομάδες με μεγάλη ιστορία, με αφαιρέσεις βαθμών, τίτλων, κεκλεισμένων των θυρών. Απλά εκείνη τη μέρα στην Τούμπα γράφτηκε το «The End» ενός ποδοσφαιρικού καρκινώματος, που όμοιο του δεν είχε γνωρίσει ο ελληνικός αθλητισμός...

ΑΦΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Μοιράσου το άρθρο

ΑΠΟ Mamos