Όταν θέλει... είναι ΠΑΟΚάρα!


Με δύο γκολάρες του Μακ και του Τσίμιροτ ο ΠΑΟΚ καθάρισε εύκολα την Ολιμπίκ Ντόνετσκ και περιμένει την αντίπαλό του στα πλέι οφ του Europa League.

Μπροστά σε περίπου 15.000 κόσμου στην Τούμπα και με φουλ επιθετικό σχήμα, ο ΠΑΟΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με διάθεση να μην αφήσει την Ολιμπίκ Ντόνετσκ να πιστέψει ότι θα μπορούσε να... δει φως στην άκρη του τούνελ, «ψάχνοντας» μια πειστική νίκη και εμφάνιση μετά το 1-1 του Κιέβου. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» γνώριζε ότι ήταν καλύτερη ομάδα, γνώριζε ότι θα έπρεπε να παίξει πολύ καλύτερα από ότι στο πρώτο ματς της Γ' προκριματικής φάσης του Europa League και πώς αν το έκανε αυτό, τότε θα έφτανε στα πλέι οφ της διοργάνωσης, στο δρόμο φυσικά προς την πέμπτη του σερί παρουσία στους ομίλους.

Ο ΠΑΟΚ πήρε από τα πρώτα λεπτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, με κατοχή μπάλας και την πίεση στην ουκρανική άμυνα να ξεκινά πολύ «ψηλά». Η Ολιμπίκ από την πλευρά της αντιπαρέταξε ένα σκληρό παιχνίδι, παραχωρώντας αρκετά φάουλ γύρω από την περιοχής της, χωρίς όμως ο «Δικέφαλος του Βορρά» να τα αξιοποιεί.

Μετά το δυναμικό του ξεκίνημα στα πρώτα λεπτά, για τον ΠΑΟΚ ακολούθησε ένα διάστημα που φάνηκε να «ξεφουσκώνει», με την επιθετικότητά του σταδιακά να ατονεί παρά το γεγονός πως κρατούσε τη μπάλα στα πόδια του στο μεγαλύτερο διάστημα. Αντίστοιχα, μετά το πρώτο τέταρτο η Ολιμπίκ έδειξε να στέκεται κάπως καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, αρκούμενη βέβαια στο να αμύνεται απλά επαρκώς.

Οι πρώτες απειλές
Γρήγορα όμως τα παραπάνω άλλαξαν και πάλι. Μετά από αυτό το σχεδόν δεκάλεπτο «φλυαρίας» στη μεσαία γραμμή, ο ΠΑΟΚ έγινε και πάλι πιο σβέλτος, πιο «οξύς» στις κινήσεις του, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά του στις μεταβιβάσεις. Μοιραία, άρχισε να «πατάει» περιοχή και να απειλεί. Πρώτη ευκαιρία για την ομάδα του Στανόγεβιτς ήταν αυτή του 18', όταν ο Πρίγιοβιτς υποδέχθηκε μια κάθετη μπαλιά (που κόντραρε και σε κάποιο πόδι), όμως ο Μαχαράτζε βγήκε γρήγορα από την εστία του πρόλαβε να διώξει το σουτ του Σέρβου που έγινε ούτως ή άλλως από πολύ πλάγια θέση.

Προβάδισμα με σόλο Μακ!
Ένα λεπτό μετά, ο «Δικέφαλος» διπλασίασε τις ευκαιρίες του όταν ο Πρίγιοβιτς και πάλι δεν πρόλαβε οριακά να μπει στην πορεία της μπάλας και να τη σπρώξει στα δίχτυα μετά την κίνηση και το γύρισμα του Κάμπος. Πλέον όμως στην Τούμπα... μύριζε γκολ! Και ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ αυτό ήρθε σχετικά γρήγορα στο ματς, ούτως ώστε να φύγει το όποιο άγχος και αντίστοιχα να αποκτήσει προβάδισμα ως προς την τακτική διαχείριση του αγώνα. Ήταν η φάση του 24ου λεπτού, όταν ο Μπίσεσβαρ άνοιξε τη μπάλα για τον Μακ στην αντεπίθεση, ο Σλοβάκος την υποδέχθηκε στα αριστερά, συνέκλινε κεντρικά και αφού πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του με τις διαδοχικές προσποιήσεις νίκησε τον Μαχαράτζε με δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή για το 1-0.

Μετά το γκολ του Μακ, η ούτως ή άλλως δεδομένη υπεροχή του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο έγινε ακόμη πιο εμφατική. Για λίγα μονάχα λεπτά η Ολιμπίκ προσπάθησε να πετύχει κάτι καλό επιθετικά -κυρίως στην κόντρα- όμως πέρα από μια επικίνδυνη σέντρα του Τσιμπάλιουκ από αριστερά που δεν βρήκε αποδέκτη, δεν κατάφερε να απειλήσει επί της ουσίας τον Ρέι. Σε αυτό βοήθησε βεβαίως και το καλό πρέσινγκ του ΠΑΟΚ στη μεσαία γραμμή που οδήγησε σε αρκετές λάθος μεταβιβάσεις.

«Τορπίλη» Τσίμιροτ και... φινάλε πριν το ημίχρονο!
Με τους γηπεδούχους να ελέγχουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα, στα τελευταία λεπτά του πρώτου 45λεπτου άρχισαν να έρχονται περισσότερες ευκαιρίες για το δεύτερο γκολ που θα σφράγιζε οριστικά την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Αρχικά, ο Πρίγιοβιτς καθυστέρησε να σουτάρει στη φάση του 42' από καλή θέση εντός περιοχής και η ουκρανική άμυνα πρόλαβε να διώξει, ενώ τρία λεπτά μετά, ο ίδιος παίκτης νικήθηκε από τον γκολκίπερ της Ολιμπίκ όταν προσπάθησε να τον περάσει και αυτόν μετά την ασίστ του Μακ.

Ό,τι όμως δεν έκανε ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ μέσα από την περιοχή, το κατάφερε ο Τσίμιροτ από το... σπίτι του. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Βόσνιος χαφ βρήκε χώρο στη μεσαία γραμμή και με ένα απίστευτο σουτ από τα 35 μέτρα έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Μαχαράτζε που έμεινε άγαλμα, γράφοντας έτσι με εντυπωσιακό τρόπο το 2-0! Ένα γκολ που έγραψε το φινάλε του πρώτου μέρους και της... πρόκρισης, αφού το δεύτερο ημίχρονο πλέον θα ήταν δεδομένα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Απλή διαχείριση
Όπως ακριβώς... προβλεπόταν, το δεύτερο ημίχρονο είχε εντελώς διαφορετικό ρυθμό -πιο αργό- με τον ΠΑΟΚ πλέον να αφήνει το πόδι από το γκάζι και να διαχειρίζεται το υπέρ του αποτέλεσμα, χωρίς περιττές ενέργειες και ρίσκα. Ο «Δικέφαλος» μάλιστα έδωσε περισσότερο χώρο και χρόνο στον αντίπαλο με τη μπάλα στα πόδια, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει στην κόντρα για ένα τρίτο γκολ. Για την ακρίβεια, η ομάδα του Στανόγεβιτς ίσως έδωσε λίγο παραπάνω χώρο από ότι έπρεπε στους Ουκρανούς οι οποίοι ήταν σταθερά με τη μπάλα στα πόδια στο τελευταίο μισάωρο του αγώνα, απειλώντας όμως μόνο με μακρινά σουτ.

Στο 53' οι γηπεδούχοι έχασαν ακόμη μια κλασική ευκαιρία, όταν ο Κάμπος έκανε εξαιρετική προσπάθεια από δεξιά και το γύρισμα προς το πέναλτι, με τον αμαρκάριστο Μπίσεσβαρ να στέλνει τη μπάλα ψηλά άουτ.

Για τους φιλοξενούμενους υπήρξαν αντίθετα αρκετά μακρινά σουτ προς την εστία του Ρέι. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ όμως ήταν σταθερός όποτε χρειάστηκε, μπλοκάροντας αυτό του Μπιλένκι στο 58', όπως και αυτό του Μπογκντάνοφ στο 69', ενώ δύσκολα έδιωξε την προσπάθεια του Νιεμτσανίνοφ στο 79'. Σε όλο αυτό το διάστημα οι γηπεδούχοι είχαν χαλαρώσει αρκετά, ωστόσο έστω κι έτσι ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν ποτέ, παρότι η άμυνά τους παρουσίασε αρκετά κενά.

Ο καλύτερος καλοκαιρινός ΠΑΟΚ
Από τη στιγμή που ούτε ο Πρίγιοβιτς στο 85' κατάφερε να πλασάρει εύστοχα απέναντι στον Μαχαράτζε, ο Πέλκας αστόχησε επίσης λίγο πριν το τέλος, αλλά και το επίσης μακρινό σουτ του Μόχα για την Ολιμπίκ πέρασε λίγο δίπλα από το δοκάρι του Ρέι, δεν άλλαξε τίποτα στον πίνακα της Τούμπας. Το τελικό 2-0 παρέμεινε για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση του καλοκαιριού και... καθάρισε τη δουλειά με τον τρόπο που ήθελε: με μια καλή εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος του 90λεπτου και χωρίς να ταλαιπωρηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Μοιράσου το άρθρο

ΑΠΟ Mamos