Στον Πανάγιο Τάφο ο Ιβάν Σαββίδης


Την τελετή του καθαγιασμού του Ιερού Κουβουκλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, τέλεσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίος, και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Το Κουβούκλιο είναι παρεκκλήσι πάνω από τον τόπο ταφής του Χριστού. Η αποκατάστασή του έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία 200 χρόνια. Το έργο για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση του Κουβουκλίου κράτησε ένα χρόνο υπό την διεύθυνση της Αντωνίας Μοροπούλου, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Επιστημονικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στον τόπο της ταφής του Χριστού, έδειξαν ότι ο Πανάγιος Τάφος στην Ιερουσαλήμ είναι ο ίδιος τάφος, ο οποίος τον IV αιώνα ανακαλύφθηκε τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Στην πρόσκληση για την τελετή, προς τον Ιβάν Σαββίδη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επισήμαινε: «Η παρουσία σας στην τελετή αυτή υπογραμμίζει το ενδιαφέρον σας για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την υποστήριξή σας, την οποία παρέχετε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Ο Ιβάν Σαββίδης στην απάντησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή να είναι προσκεκλημένος στην εκδήλωση αυτή και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ιστορικό γεγονός για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Το 2016, για τη σημαντική συμβολή του στην υποστήριξη και ανάπτυξη της χριστιανικής παράδοσης, τον διαθρησκευτικό διάλογο για την εξασφάλιση της θρησκευτικής αρμονίας, καθώς και για τη συμβολή στη διατήρηση των χριστιανικών ιερών κειμηλίων ο Ιβάν Σαββίδης τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, με το Τάγμα του Παναγίου Τάφου και με τον τίτλο του πνευματικού πρεσβευτή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ανατολική Ευρώπη και στο ρωσόφωνο κόσμο.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αρμενίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

www.ivansavvidis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Μοιράσου το άρθρο

ΑΠΟ Mamos