Το μετέωρο βήμα μιας αξιολόγησης

Ο Βλάνταν Ίβιτς στην προσπάθειά του να καταλήξει στους «βασικούς» κινήθηκε αργά και προσεκτικά. Γράφει ο Δημήτρης Μπούζας.

INFO: Ο Βλάνταν Ίβιτς στην προσπάθειά του να καταλήξει στους «βασικούς» κινήθηκε αργά και προσεκτικά. Θα μπορούσε ίσως να τολμήσει μια υπέρβαση (εξαίρεση) με την άμεση ενεργοποίηση του Μπρκιτς και την ουσιαστική «επιστράτευση» του Κάνιας για τα παιχνίδια με τον Αγιαξ

Το «ρηχό» ασπρόμαυρο ρόστερ αποτελεί πλέον μια θλιβερή ανάμνηση. Η σημαντική ενίσχυσή του με νεοαποκτηθέντες, μερικοί από τους οποίους αποδεικνύουν ότι είναι αξιόλογοι και μπορούν να βοηθήσουν στη νέα αγωνιστική περίοδο, αποτελεί μια ελπιδοφόρα και «σταθερή» κατάσταση. Τόσο στέρεη που πάνω της μπορεί να στηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα.

Οι πρώτες ενδείξεις κρίνονται θετικές και σίγουρα προϊδεάζουν για αισιόδοξες εξελίξεις και καταλήξεις. Αρκεί όλα να κινηθούν ομαλά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πικρός απολογισμός από την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μένει στην άκρη και η συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ προβάλλει σαν μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μιας εξιλέωσης, αλλά μιας κατάθεσης σοβαρής απόδειξης για το «καινούργιο» που… ξεκίνησε.

Ο κόουτς του Δικεφάλου σήμερα με τα όσα συμβαίνουν στο χώρο (εξέγερση των διεφθαρμένων του συστήματος και αναβολή του Πρωταθλήματος από τον αρμόδιο Υφυπουργό) προφανώς εκτιμά ότι του δίνεται πολύτιμος χρόνος ώστε να ολοκληρώσει με μεγαλύτερη άνεση την προσπάθεια αξιολόγησης του ρόστερ που διαθέτει. Μέχρι στιγμής αυτή η προσπάθειά του κινείται σταθερά, αργά, πολύ προσεκτικά και μέσα από διαδικασίες και αποφάσεις που επιβάλλονται από τις ορθόδοξες ποδοσφαιρικές εκτιμήσεις.

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι ένα πλούσιο και πολυπληθές ρόστερ παρουσιάζει σχεδόν τις ίδιες δυσκολίες με ένα αντίστοιχο αδύναμο και ολιγάριθμο. Ως εκ τούτου ο κόουτς που καλείται να το εκτιμήσει και να το αξιολογήσει –όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Ίβιτς- είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί μπροστά σε προβληματισμούς, δυσκολίες και αδιέξοδα.

Οι αξιολογήσεις σε ένα τέτοιο ρόστερ δε διαφέρουν σε τίποτα από ένα «μετέωρο βήμα» όταν πρόκειται ειδικά για περιπτώσεις που αφορούν ισάξιους παίκτες, ή για νεοαποκτηθέντες που δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί. Ο συμπαθής Βλάνταν έχει μπροστά του διλήμματα που κουβαλάνε μερικές φορές και ενστάσεις, όπως στις περιπτώσεις Τζιόλη και Κάτσε. Καλείται επίσης να δώσει απαντήσεις σε κάποιες αμφιβολίες που «διακτινίζονται» για τον παρατεταμένο χρόνο παροπλισμού αποδεδειγμένα ικανών και εμπείρων νεοαποκτηθέντων, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα υπάρχουν μερικοί που υποστηρίζουν πως ο Ιβιτς θα έπρεπε να δραστηριοποιήσει άμεσα τον Μπρκιτς, με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα που έχει η ομάδα στη θέση του τερματοφύλακα, όπως επίσης και να επιστρατεύσει ουσιαστικά τον Κάνιας στη διπλή μάχη της πρόκρισης με την «άπειρη» ομάδα του Αγιαξ. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ένας κόουτς υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να ξεφύγει από τα στερεότυπα ποδοσφαιρικά κλισέ και να τολμήσει τομές, παρεμβάσεις και υπερβάσεις που θα στοχεύουν σε αιφνιδιασμούς τις αντίπαλης ομάδας.

Ίσως η παρουσία κάποιων παικτών σε αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι να μπορούσε να αλλάξει κάπως τις ισορροπίες, τις συνθήκες, πιθανότατα και το αποτέλεσμα. Εικασίες και υποθέσεις που διατυπώνονται ωστόσο καλοπροαίρετα και χωρίς διάθεση αντιπαλότητας. Επιστρέφοντας στην προσπάθεια του ΠΑΟΚτσή κόουτς να καταλήξει στους «εκλεκτούς» (μάλλον βασικούς) μπορούμε να πούμε ότι αυτή η προσπάθεια έχει διανύσει μεγάλη απόσταση. Δε μένει παρά να κλείσει σύντομα τον κύκλο της κι αυτό προφανώς θα συμβεί με το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

Με την υποσημείωση ότι πιθανόν να έχουμε μια ακόμη «μεγάλη» μεταγραφή επιθετικού παίκτη για τον Δικέφαλο. Σχετικά με την αναβολή του πρωταθλήματος, δεν έχουμε παρά να οπλιστούμε με υπομονή για να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή, στην ερυθρόλευκη παράγκα και στους διευθυντές των εγκληματικών οργανώσεων του αθλητικού μας παρακράτους.

ΥΓ Το χθεσινό σχόλιο «παραμορφώθηκε» -σχεδόν κακοποιήθηκε- κατά την ηλεκτρονι
του μεταφορά. Ζητώ συγγνώμη για όσα απίστευτα «μεσολάβησαν» ή παραλείφθηκαν» με συνέπεια σε πολλά σημεία του το κείμενο να γίνεται ακαταλαβίστικο. Προσωπικά νιώθω πολύ άσχημα γιατί καταφεύγω για ακόμη μια φορά στην κατανόησή σας, για τον ίδιο απαράδεκτο λόγο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Μοιράσου το άρθρο

ΑΠΟ Unknown