Μαλεζάς: «Με βασικό κορμό και νοοτροπία νικητή διεκδικείς στόχους»

Η άποψη του Στέλιου Μαλεζά είναι πάντα ενδιαφέρουσα και μιλώντας  αναφέρθηκε στο πώς μπορεί ο ΠΑΟΚ να γίνει πρωταγωνιστής.

Είναι από τους παλαιότερους παίκτες της ομάδας έστω και αν έκανε ένα… διάλειμμα τριών χρόνων παίζοντας σε Γερμανία και Αγρίνιο. Η άποψη του Στέλιου Μαλεζά είναι πάντα ενδιαφέρουσα και μιλώντας αναφέρθηκε στο πώς μπορεί ο ΠΑΟΚ να γίνει πρωταγωνιστής.

Κάθε χρόνο οι φίλοι του ΠΑΟΚ περιμένουν έναν τίτλο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε ενώ και επί εποχής Σαββίδη που ο σύλλογος είναι εύρωστος οικονομικά, δεν το έχει καταφέρει. Ο Στέλιος Μαλεζάς γνωρίζει ότι αυτή η ομάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και στην πράξη και για να το καταφέρει ένα πράγμα πρέπει να γίνει:  «Η ομάδα θα πρέπει να έχει σταθερές βάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προπονητές, παίκτες, τεχνικούς διευθυντές και ο κορμός απουσίαζε. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε και αυτό μπορεί να μαςεξελίξει ως ομάδα. Επίσης πρέπει η ομάδα να αποκτήσει νοοτροπία νικητή σε περισσότερο βαθμό και αυτό έρχεται μέσα από τις νίκες».

Την περσινή χρονιά πως την κρίνεις; Αποτυχημένη ή ρέφαρε η ομάδα στα πλέι οφ;

 «Η περσινή χρονιά ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Για παράδειγμα κερδίσαμε με 5-0 την Μπρόντμπι και μετά από ένα μήνα όλα στράβωσαν. Ακολούθησε η νίκη στο Ντόρτμουντ και πάλι στη συνέχεια πέσαμε και είχαμε άσχημα αποτελέσματα. Το θέμα είναι ότι η σεζόν τέλειωσε όπως θέλαμε όλοι μας. Από εκεί και πέρα η φετινή σεζόν άρχισε δύσκολα με πολύ προπόνηση από τη στιγμή που έχουμε τα παιχνίδια του προκριματικού μας ξεκουράζει και μας κρατά έτοιμους και σε εγρήγορση».

«Δεν άλλαξε χαρακτήρα ο Βλάνταν»

Μαζί με τον Παναγιώτη Γλύκο και τον Στέφανο Αθανασιάδη μοιράζονταν ως συμπαίκτης τα αποδυτήρια της ομάδας. Πλέον είναι ο προπονητής τους. Ο Στέλιος Μαλεζάς τονίζει ότι ο προπονητής Ιβιτς δεν έχει αλλάξει:  «Μπορώ να πω με κάθε βεβαιότητα ότι ο χαρακτήρας του δεν έχει αλλάξει. Ως ποδοσφαιριστής ήταν μετρημένος και σοβαρός εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και το ίδιο ακριβώς είναι και τώρα. Αυτόν τον χαρακτήρα βγάζει μέσα και έξω από το γήπεδο ως προπονητής και μας επηρεάζει θετικά ενώ εμπνέει με την παρουσία την ομάδα και όλους τους παίκτες».

«Προσηλωμένοι στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι»

Κάθε χρονιά γίνονται δηλώσεις από αρκετούς για τους στόχους που θέτει η ομάδα και τι θέλει να διεκδικήσει. Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός δεν μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία και διαλέγει ένα άλλο μονοπάτι: «Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι τα δυο παιχνίδια του τρίτου προκριματικού γύρου που έχουμε μπροστά μας. Σε αυτά τα ματς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και αυτός είναι ο πρώτος στόχος μας να περάσουμε στα πλέι οφ».

- Υπάρχουν πέντε πιθανοί αντίπαλοι. Έχεις προτίμηση και θεωρείς ότι κάποια από αυτές ταιριάζει καλύτερα στον ΠΑΟΚ;

«Δεν υπάρχει καμιά προτίμηση σε αυτή τη φάση και δε θέλω να μπω στη διαδικασία να σκέφτομαι τι θα φέρει η κλήρωση. Νομίζω ότι το καλύτερο είναι να μην κοιτάμε τον αντίπαλο αλλά το πόσα θετικά στοιχεία μπορούμε να βγάλουμε εμείς ως ομάδα όταν έρθει η στιγμή να παίξουμε το πρώτο ευρωπαϊκό μας παιχνίδι».

- Και ως μακροπρόθεσμο στόχο ποιον θέτεις;

«Είναι λάθος να μιλάμε από τον Ιούλιο για το τι μπορεί να έχουμε πετύχει τον Μάιο. Για μένα στόχος σε αυτή τη φάση ένας και μοναδικός είναι τα δυο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Για αυτά δουλεύουμε στις προπονήσεις και μοχθούμε. Η διαχείριση της ομάδας στα πλέι οφ και ο τρόπος που αντιδράσαμε πρέπει να είναι οδηγός για τη συνέχεια και τη φετινή σεζόν. Πιστεύω ότι με νίκες στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια η ομάδα μπορεί να εκτοξευτεί».

- Προαίσθημα δεν έχεις;

«Το προαίσθημα το έχω αλλά δεν επιβεβαιώνεται πάντα. Το σίγουρο είναι ότι πριν από μερικά χρόνια δεν πιστεύαμε ότι η ομάδα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδοοργάνωσης και όμως το έκανε. Αλλά σημασία δεν έχει το μέλλον αλλά τι κάνουμε τώρα για να έχουμε ένα καλό μέλλον».

- Σε σχέση με την περσινή σεζόν ποιες αλλαγές βλέπεις;

«Δεν ήμουν εδώ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας πέρσι αλλά είναι δεδομένο ότι ήταν σύντομη αφού η ομάδα έπαιζε το πρώτο ματς
στις 16 Ιουλίου. Φέτος κάνουμε πολύ σκληρές προπονήσεις, αλλά είναι φυσιολογικό αφού πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο πρώτο παιχνίδι».

- Διαφορές όμως στην οργάνωση βλέπεις φαντάζομαι;

«Η ομάδα σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές έχει μεγάλη βελτίωση σε πολλούς τομείς και φυσικά αυτό μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η ομάδα έχει επενδύσει σε πρόληψη τραυματισμών και θέματα αποκατάστασης και μήνα με το μήνα εξελίσσεται ακόμη πιο πολύ»

- Τους νέους σου συμπαίκτες πώς τους κρίνεις;

« Είναι νωρίς να κρίνουμε τις μεταγραφές είτε αρνητικά είτε θετικά και αυτή την άποψη έχω πάντα όλα αυτά τα χρόνια».

«Θέμα χαρακτήρα»

Υπάρχει ένα ρόστερ αυτή τη στιγμή στην ομάδα που ξεπερνά τους 30 παίκτες. Λογικό είναι να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και ο Μαλεζάς θεωρεί ότι είναι στον χαρακτήρα του κάθε παίκτη το πώς θα τον εκμεταλλευτεί: «Ο ανταγωνισμός είναι πάντα θετικός αλλά είναι και στον χαρακτήρα του κάθε παίκτη αν θα το δει έτσι. Μπορείς να βγάλεις θετικά στοιχεία και φυσικά να ωφεληθεί και η ομάδα. Το ζητούμενο είναι τι χαρακτήρα έχεις για να αντέξεις τον ανταγωνισμό.  Κάθε παίκτης θέλει να παίζει και να κερδίζει. Μέσα από τις νίκες λοιπόν βελτιώνεσαι σαν άτομο και φυσικά ωφελείται η ομάδα». Ο ισχυρός χαρακτήρας χρειάζεται και για να προσπερνά η ομάδα δύσκολες καταστάσεις όπως τα όσα έγιναν μετά την ήττα από τον Ηρακλή: «Σε εκείνο το παιχνίδι λειτούργησε το συναίσθημα της στεναχώριας στον κόσμο γιατί παίζαμε με μια ομάδα της πόλης που τις περισσότερες φορές την κερδίζαμε και το αποτέλεσμα δεν άφησε κανέναν ευχαριστημένο.  Είναι παράδειγμα προς αποφυγή και ελπίζω να μην το βιώσουμε και πάλι τα επόμενα χρόνια αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς».

«Εμείς να κάνουμε ελκυστικό τον ΠΑΟΚ»

Πέρσι η Τούμπα σε αρκετά παιχνίδια δεν είχε πολύ κόσμο. Ο Μαλεζάς το προσεγγίζει από δυο πλευρές για να δώσει τη δική του εξήγηση: «Θα πρέπει να υπολογίσουμε το γεγονός της οικονομικής κρίσης. Ενας άνθρωπος δυσκολεύεται να πάρει εισιτήριο ενώ τα παιδιά που ταξιδεύουν από την επαρχία έχει και επιπλέον έξοδα.  Φυσικά και εμείς μέσα από τις εμφανίσεις μας δεν κάναμε ελκυστική την ομάδα για να προσελκύσουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Θα πρέπει και εμείς να φέρουμε τον κόσμο πίσω» ενώ είχε μόνο καλά λόγια να πει για την ΠΑΕ για τα χίλια διαρκείας που έδωσε σε ανέργους:  «Είναι πολύ σημαντική αυτή η κίνηση της ΠΑΕ. Γιατί έτσι δίνει διέξοδο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη να ξεχαστούν και  να ξεφύγουν από την δύσκολη καθημερινότητα και την διαρκή πάλη για την επιβίωση».

«Δύσκολα παραμένεις ψύχραιμος»

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γνωστή και ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός παραδέχθηκε ότι οι παίκτες πρέπει να κρατούν την ψυχραιμία τους: «Πλέον το μόνο εύκολο είναι να μάθεις τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη και στο εξωτερικό μέσω των ΜΜΕ και αναφέρομαι και στο ίντερνετ.  Οι περισσότεροι παίκτες γνωρίζουν τι γίνεται στην Ελλάδα. Αλλά εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις να μην εκνευριζόμαστε και να μη δεχόμαστε κάρτες. Αυτό το πετυχαίνεις βήμα, βήμα αλλά είναι σίγουρο ότι είναι δύσκολο να παραμένεις ψύχραιμος».

«Ενεργοποιήθηκε ο ΠΣΑΠ»

Πολλές ομάδες διαλύονται, παίκτες μένουν ξεκρέμαστοι και χάνουν τα χρήματα τους. Στον ΠΑΟΚ μπορεί πλέον αυτό το πρόβλημα να είναι άγνωστο αλλά ο Μαλεζάς δηλώνει αλληλέγγυος στους συναδέλφους του: «Τα περισσότερα χρόνια ο ΠΣΑΠ ήταν ανενεργός. Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει  μια διοίκηση που είναι δίπλα μας και έχουν κάνει πράγματα για να στηρίξουν παίκτες που χάνουν τα χρήματα τους επειδή οι ομάδες διαλύονται και αυτό γίνεται μέσω του εγγυητικού ταμείου. Στην Ισπανία αυτό έχει γίνει εδώ και χρόνια και είναι καλό παράδειγμα και για εμάς εδώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Μοιράσου το άρθρο

ΑΠΟ Unknown